Kies de badkamermeubels die bij jou en je badkamer passen

Een badkamermeubel is een belangrijk onderdeel van de badkamer. Bovendien gebruikt elk lid van een huishouden de badkamer waarschijnlijk elke dag. Om deze redenen is het een goed idee om rustig de tijd te nemen wanneer je een badkamer wilt samenstellen.

Er zijn namelijk ongelooflijk veel opties. En de keuze komt veelal aan op persoonlijke voorkeuren. Daarnaast moeten de meeste huishoudens rekening houden met een beperkte ruimte. De badkamer is immers een van de kleinste kamers in een huis.

Een badkamermeubel maakt je badkamer helemaal af

Je kunt ongelooflijk veel verschillende badkamermeubels bestellen. Dat komt ook omdat er erg veel verschillende soorten meubels zijn. Sommigen zijn bedoeld als onderstuk voor de wastafels. Andere badkamermeubels kunnen tegen de wand geplaatst worden.

En natuurlijk hebben ook veel mensen een kastje met een spiegel ervoor. Deze wordt over het algemeen boven de wastafel opgehangen. Dankzij al deze mogelijkheden heb je veel opties om het perfecte badkamermeubel te kiezen.

Duurzame onder de douche

Er is steeds meer aandacht voor design in badkamers

Een badkamer is in de eerste plaats een ruimte die speciale functies vervult. In het verleden was dit dan ook de enige factor die overwogen werd wanneer een badkamer werd samengesteld.

Het was vooral belangrijk dat er moderne sanitaire voorzieningen waren. En natuurlijk dat deze allemaal op een handige manier in de kamer geplaatst werden. In de afgelopen periode is er een sterke toename van keuzemogelijkheden. Dat zijn niet alleen moderne uitvoeringen van douches, kranen en banen. Veel moderne modellen zijn juist gericht op het design van een badkamer. Een mooi en stijlvol huis is namelijk steeds belangrijker geworden.

En de badkamer is daar een belangrijk onderdeel van. Want iedere bewoner van het huis zal meerdere malen in deze ruimte te vinden zijn. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor leden van het huishouden. Ook gasten maken gebruik van je badkamer. En daarom wil je een badkamer die naast moderne faciliteiten ook stijlvol in elkaar zit.

Het uitzoeken van een geschikt meubel voor jouw badkamer

Een badkamermeubel is vaak niet het eerste waar mensen aan denken wanneer ze een badkamer gaan samenstellen. Vaak gaat de eerste aandacht uit naar de douche en de wc, en waar die geplaatst moeten worden.

Toch is het helemaal niet zo gek om te beginnen met het uitzoeken van een mooi badkamermeubel of meerdere meubels. Een mooi meubel kan namelijk het middelpunt van je badkamer worden. En daar komt nog bij dat er ongelooflijk veel opties zijn. Het is makkelijker om een passende douche bij een badkamermeubel te kiezen dan andersom. Wanneer je begint bij de meubels, dan zal je ook veel meer mogelijkheden hebben om je eigen smaak naar voren te laten komen.

Het is dus helemaal geen gek idee om eerst bij de badkamermeubels te kijken wanneer je overweegt om je badkamer te renoveren. Deze zijn in veel meer uitgesproken vormen en kleuren te vinden. Een douche of een wastafel zal namelijk altijd aan een bepaalde afmeting of vorm moeten voldoen. En dat terwijl je bij een badkamermeubel alle vrijheid hebt.

Bepaal hoe veel opbergruimte je nodig hebt

Als je genoeg ruimte hebt voor al je spullen, dan is het veel makkelijker om een badkamer netjes te houden. Naast handdoeken, zeep en shampoo, zijn er ook erg veel elektronische apparaten in een badkamer aanwezig, en die nemen ook behoorlijk wat ruimte in.

Het kan daarbij bijvoorbeeld ook slim zijn om een wastafelmeubel te kopen met extra aansluitingen voor elektriciteit. In sommige badkamers kan één groot wastafelmeubel voldoende zijn.

Andere mensen willen ook graag een spiegelwandkastje om bijvoorbeeld tandpasta, crèmes en medicatie op te bergen.

Een grote kolomkast zorgt meestal voor de meeste opbergruimte. Die zijn vooral geschikt om handdoeken en dergelijke in op te slaan.

De beste optie voor jou is vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren en natuurlijk de ruimte die je in je badkamer hebt.

De materialen van badkamermeubels

Het materiaal is erg belangrijk bij een badkamermeubel. Dat komt omdat een dergelijk meubel aan een aantal eisen moet voldoen. Het spreekt voor zich dat een meubel in de badkamer bestendig moet zijn tegen water.

Hout is altijd al een populaire optie geweest. Deze moeten natuurlijk wel altijd voorzien zijn van een speciale laklaag. Hierdoor weet je zeker dat ze niet beschadigd raken door water. Want je wilt waarschijnlijk wel heel wat jaren vooruit met je nieuwe badkamer. Hout is een uniek materiaal.

Dat komt onder andere omdat geen enkel stukje houdt hetzelfde is. Je hebt dus altijd een kast met een geheel eigen karakter. Een iets goedkopere optie zijn de kasten van zogenaamd imitatie hout. Die zie je tegenwoordig overigens overal steeds meer verschijnen. Niet alleen badkamermeubels worden hiervan gemaakt, maar ook vrijwel elke kast, stoel en tafel die je in je woonkamer neerzet.

Dat komt omdat dit vele malen goedkoper is. Bovendien is het hedendaagse imitatie hout behoorlijk stevig. In ieder geval meer dan stevig genoeg voor je dagelijkse bezigheden in de badkamer.

Meet je badkamer goed op voordat je een meubel uit gaat zoeken

De meeste badkamers in Nederland zijn niet heel erg groot. Je hebt dus te maken met een beperkte ruimte. Gelukkig kun je heel veel opties open houden door handig met deze ruimte om te springen. Dat doe je in de eerste plaats door de maten zorgvuldig op te nemen. Je weet dan ongeveer hoe veel plek je voor alle sanitaire voorzieningen en meubelen hebt.

Daarbij is het wel belangrijk dat je ook weet wat je allemaal in je badkamer wilt hebben. Iedereen heeft een douche en een toilet in zijn of haar badkamer. De afweging of je een bad wilt of niet is wel erg belangrijk. Deze nemen veel ruimte in. En bovendien zijn ook deze in veel verschillende maten te vinden. Een dubbele of enkele wastafel bepaalt ook voor een groot deel hoe veel ruimte je hebt voor andere dingen.

En natuurlijk zit het wastafelmeubel daaraan vastgekoppeld. Het heeft dus ook een grote invloed op welke meubels aangeschaft moeten worden.

Materialen voor badkamermeubels

Badkamers zijn de geschikte ruimte om deze een beetje persoonlijkheid mee te geven. Er zijn vele soorten badkamermeubels die allen in verschillende materialen kunnen worden geleverd. We geven hieronder drie zeer geschikte materialen aan die te gebruiken zijn voor het vervaardigen van een badkamermeubel.

Badkamermeubels met Corian

Corian is een stevig materiaal wat gebruikt kan worden in de badkamer voor een badkamermeubel. Maar ook andere meubels worden ervan vervaardigd zoals eetkamers en keukens. Corian is een materiaal wat een moderne look heeft.

Het is zeer robuust en kan jaren meegaan. Badkamermeubels krijgen in het algemeen meer te verduren dan een eetkamer door het vocht, daarom is Corian een uitstekend materiaal voor in de badkamer.

HPL platen en badkamermeubels

HPL staat voor High Pressure Laminate. Hebben we het over HPL dan hebben we het over platen die zowel binnen als buitenshuis gebruikt worden.

Het wordt gemaakt uit een combinatie van houtvezels of papier en fenolhars.

Zoals de naam al zegt wordt dit onder hoge druk samengeperst, waarna het gebruikt kan worden in onder andere badkamers. Het materiaal is zeer sterk, maar heeft ook de eigenschap dat het eenvoudig is te bewerken.

Een groot voordeel is de eigenschap dat het waterafstotend is, ideaal voor in de badkamer dus. 

Hout is ook prima geschikt voor een badkamermeubel

Een materiaal wat heel vaak wordt gebruikt voor een badkamermeubel is hout. Iedereen is wel bekend met hout, en houten badkamermeubels zien er ook goed uit. Je moet er wel bij stilstaan dat je een houtsoort neemt welke geschikt is voor badkamers.

Daarnaast is het verstandig om het meubel te schilderen of te voorzien van een vochtwerende laag zodat deze extra bescherming biedt tegen vocht en water.

Ook ventileren is enorm belangrijk in de badkamer, dit voorkomt rotten van het hout. Voor een langdurig bestaan kun je het meubel ook in de olie zetten.

Op maat gemaakt of standaard model

Het is natuurlijk erg makkelijk om een kant en klaar badkamermeubel te kopen die aan je wensen voldoet. In veel gevallen vind je altijd wel iets wat niet past, of waar je niet zo blij mee bent.

Dan is het mooi dat je ook een badkamermeubel compleet op je eigen wensen en maten kunt laten maken.

Zo heb je net niet die 2 centimeter over aan de zijkant waar tussen al het stof gaat liggen, of een meubel wat net te hoog is naar je zin.

Bij een opmaat gemaakt meubel kun je zowel de maatvoering als de indeling zelf bepalen.