Er zijn veel mogelijkheden bij het uitkiezen van douchecabines

Douchecabines zijn een gesloten ruimte waarin de douche zich bevindt. De laatste jaren krijgt de badkamer in Nederland steeds meer aandacht.

Dat komt omdat mensen graag een stijlvolle badkamer willen hebben. En de douche speelt daar een belangrijke rol bij. Het is namelijk waarschijnlijk het grootste object in de kamer, behalve wanneer je over een bad beschikt. Je kunt dus geen stijlvolle badkamer samenstellen zonder dat je aandacht besteedt aan het uiterlijk van de douche.

De functionaliteit van sanitaire voorzieningen is natuurlijk ook nog steeds belangrijk. Je kunt niet zo maar iedere douchecabine in iedere badkamer plaatsen. Helemaal omdat de meeste mensen over een beperkte ruimte beschikken in hun badkamer.

Duurzame onder de douche

Het doel van een douchecabine

Douchecabines sluiten de rest van de badkamer af van de douche. Hierdoor kan water zich niet verspreiden door de hele badkamer wanneer iemand onder de douche staat.

Dit scheelt natuurlijk een hoop rommel. Helemaal omdat watervlekken erg hardnekkig kunnen zijn. Helemaal wanneer het water vermengd is met shampoo en douchegel. Daar komt nog bij dat plassen water op de vloer erg gevaarlijk kan zijn. Er komen jaarlijks heel wat mensen bij de spoedeisende hulp in het ziekenhuis omdat ze uitgegleden zijn in hun eigen badkamer. Helemaal voor senioren is dit een gevaarlijke situatie. Goede douchecabines voorkomt ongelukken en zorgt daarnaast voor stijl in de badkamer. 

Een andere functie is dat gesloten douchecabines ervoor zorgt dat de warmte van de douche binnen blijft. Dit is vooral een voordeel wanneer de rest van de badkamer niet zo warm is. Een cabine is dus een onmisbaar onderdeel van een badkamer. Het zorgt voor veiligheid, hygiëne en comfort. En omdat je tegenwoordig zo veel kunt kiezen, is een mooie cabine ook een belangrijk gedeelte van de stijl en uitstraling van je badkamer.

Neem rustig de tijd bij het samenstellen van je badkamer

Er zijn een aantal keuzes die je moet maken wanneer je en cabine uit gaat zoeken. Het is een goed idee om rustig de tijd te nemen wanneer je een nieuwe badkamer samen gaat stellen. In de meeste gevallen gaat het namelijk wel even duren voordat je weer besluit om te gaan renoveren.

De douche is om meerdere redenen belangrijk. Het wordt in de eerste plaats namelijk veel gebruikt. Een grote groep inwoners van Nederland staat elke dag onder de douche. Dan is het wel zo prettig als deze erg comfortabel is.

Daarnaast vormen douchecabines een groot gedeelte van de badkamer. Dus ook vanuit het oogpunt van design is het kiezen van een douche een belangrijke overweging.

Een douchecabine met douchebak

Er zijn nogal wat verschillende soorten douches. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende cabines. De eerste heeft een douchebak. Dat is in Nederland zo’n beetje de traditionele variant van een douche.

De cabine heeft een losse bak waar de wanden en deuren in verankerd zitten. Eigenlijk staat de gehele ruimte volledig los van de rest van de badkamer.

Want de vloer van de douche wordt gevormd door de douchebak. Hierdoor ligt deze bodem vrijwel altijd wat hoger dan de rest van de vloer.

Het voordeel van dit type douche is dat ze eenvoudig te installeren zijn. Meestal  kun je ze kant en klaar kopen. Toch zie je dat steeds meer mensen overstappen naar een andere type cabine. Dat heeft met twee dingen te maken.

De eerste heeft alles te doen met veiligheid. Je moet bij een douchebak namelijk elke keer over een rand stappen wanneer je de douche betreedt, en ook weer als je deze verlaat. Door het water en de zeep kan de vloer soms erg glad zijn. Hierdoor kunnen er ongelukken gebeuren.

De tweede reden waarom mensen overstappen naar een ander type douche heeft met persoonlijke smaak te maken. Een douche zonder douchebak is namelijk ietsje moderner. Bovendien heb je meer opties om je eigen smaak naar voren te laten komen.

Een douchecabine zonder douchebak

Het is steeds normaler om geen losse douchebak te hebben. Hierbij worden de wanden van de douche, en eventueel de deur, gewoon in de vloer van de badkamer verankerd.

Vanuit een design oogpunt kan dit zorgen voor een mooie geheel. Je kunt namelijk dezelfde tegels gebruiken in de douche als in de rest van de badkamer. Dat geldt voor de wanden, maar ook de vloer van de douche. Keramische tegels zijn tegenwoordig bijvoorbeeld erg in de mode. Een ander voordeel is dat je niet afhankelijk bent van vooraf vastgestelde maten van je douche.

Wanneer je een douche met douchebak besteld, dan heb je en beperktere keuze. Een inloopdouche kan eigenlijk elke maat hebben die je wilt. Hierdoor kun je optimaal gebruik maken van de ruimte die je in je badkamer hebt. Dit kan er ook voor zorgen dat de badkamer bijna natuurlijk overloopt in het douchegedeelte. Daardoor vormt de badkamer één geheel en lijkt het veel minder op een verzameling sanitaire voorzieningen.

Bepaal welke type deur je hebben wilt voor je douche

Als laatste moet je nog besluiten hoe je de cabine af wilt sluiten van de rest van de badkamer. Je ziet nog steeds dat veel mensen kiezen voor een deur. Een schuifdeur kan handig zijn als je ruimte wilt besparen. Voor een klapdeur moet je namelijk altijd plaats reserveren.

Maar een douche zonder deur is ook geen probleem. Je hebt dan vaak een kleine, open ruimte in de afscheiding. Als het goed is kan daardoor niet al te veel water in de rest van de badkamer terecht komen. Deze opties is eigenlijk alleen geschikt als je een cabine zonder douchebak hebt. Afhankelijk van je voorkeuren kan een douche zonder deur een aantal voordelen hebben.

Je hebt bijvoorbeeld geen hengsels en scharnieren nodig. Hierdoor wordt de badkamer strakker en moderner. Ook is het eenvoudiger om een douche zonder deur schoon te houden. Uiteindelijk zal voor je persoonlijke smaak de voorkeur moeten geven. Want uiteindelijk ben jij degene die het meest gebruik zal maken van de douche. Gelukkig is er tegenwoordig heel wat keuzen. Niks houdt je dus nog tegen om jouw droombadkamer samen te stellen.