Waar je op moet letten bij het bestellen van douchewanden

Een badkamer kan niet zonder douchewanden. Deze hebben namelijk meerdere functies die ervoor moeten zorgen dat je prettig kunt douchen. Daarbovenop wordt er ook steeds meer gelet op stijl en design in de badkamer.

De ruimte is tegenwoordig veel meer dan een verzameling sanitaire voorzieningen. En dat is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar huis helemaal naar eigen smaak wil inrichten. Want dat betekent namelijk ook dat er erg veel verschillende soorten wanden zijn. Volop keuze dus om je badkamer helemaal naar je eigen hand te zetten.

De noodzaak van een douchewand

Boven alles is een douchewand natuurlijk een gebruiksvoorwerp dat het verblijf in de badkamer aangenamer maakt. In de eerste plaats voorkomt een douchewand dat er water vanuit de douche naar de rest van de badkamer kan spatten. Dat worden namelijk watervlekken die lastig te verwijderen zijn. En het is natuurlijk ook veel veiliger wanneer al het water binnen de cabine blijft. 

Duurzame onder de douche

Want uitglijden in de badkamer kan een gevaar zijn. Helemaal wanneer je net uit de douchecabine stapt. Een douchewand van goede kwaliteit zorgt ervoor dat al het water binnen de cabine blijft. Ook zorgt een wand ervoor dat de warmte behouden blijft. Dankzij het water en de stoom wordt een cabine namelijk lekker warm. En dat is wel zo prettig als je aan het douchen bent. Zonder douchewand is het bijna onmogelijk om op een prettige manier een douche te nemen.

De inloopdouche en de douchecabine

In het verleden waren er in Nederland eigenlijk alleen maar douchecabine. Daarbij moet je over een rand stappen om in de douche te komen. Het is een soort losse bak die lekkage voorkomt en het water binnen houdt.

Je ziet tegenwoordig ook steeds meer inloopdouches. Daarbij is de vloer in de douche net zo hoog als in de rest van de badkamer. Dit heeft vooral als voordeel dat je niet over een rand moet stappen als je de douche betreedt of juist weer verlaat. Dat is namelijk een moment waarop er ongelukken kunnen gebeuren. Iemand kan uitglijden en dat kan nare gevolgen hebben. Vooral mensen met een hogere leeftijd vinden dit vaak niet erg prettig. Veel seniorenwoningen zijn daarom jaren geleden al overgestapt op inloopdouches. Maar ook jonge mensen kiezen tegenwoordig vaak voor een inloopdouche. Dat komt omdat deze ook vaak erg stijlvol zijn. Het is eenvoudiger om één geheel te maken van de badkamer omdat de cabine geen los onderdeel is.

Er zijn verschillende soorten douchewanden

Een douchewand vormt een belangrijk onderdeel van je badkamer. Dat geldt voor de praktische doeleinden, maar ook voor stijl en de uitstraling van je badkamer.

Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende materialen waar douchewanden uit gemaakt kunnen worden. Maar de vorm en het type douche dat je hebt is minstens zo belangrijk. Je kunt namelijk niet zomaar elke wand in elke douche plaatsen.

Vaste wanden en douchewanden die je kunt openen

Er valt heel wat te kiezen als je een douchewand gaat bestellen. Je moet je bijvoorbeeld afvragen of je een vaste muur wilt of een wand die je kunt openen. Nog niet zo lang geleden had elke douche een cabine die je met een deur moest openen. Dat kunnen gewone duren zijn, maar schuifdeuren zijn lange tijd ook erg populair geweest. Een vaste wand wordt vaak gekozen bij een open douche. Je hebt dan een klein gedeelte dat altijd open is. Vaak is dit aan de zijkant van de douche. Wanneer deze opening op een handige plek geplaatst is, dan kan er geen water in de rest van de badkamer terecht komen. Het voordeel van een vaste want is dat je een strakkere badkamer kunt creëren. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met scharnieren en handvatten.

Het materiaal van de douchewanden

Door de jaren heen is er veel meer aandacht gekomen voor stijl in de badkamer. Mensen kopen allang niet meer gewoon een standaard badkamer. Iedereen wil graag zelf zijn of haar droom badkamer samenstellen.

En al die mensen hebben geluk. Want verkopers van badkamers en badkamerbenodigdheden hebben tegenwoordige ongelooflijk veel keuze. Dat leidt er ook toe dat het samenstellen van een badkamer wat meer tijd kost. Als je tenminste je eigen smaak naar voren kan laten komen. De douche heeft een prominente plek in de badkamer.

Bovendien is het een van de grootste voorzieningen. De douchewand speelt daardoor een belangrijke rol voor de uitstraling van je badkamer. En zodoende is het een belangrijk aspect wanneer je een badkamer stijlvol in wilt richten. Het is verstandig om eerst de douche zelf uit te kiezen. Daarbovenop moet je weten waar je de douche gaat plaatsen. Daarna is het tijd om een passende wand uit te kiezen. Een van de belangrijkste eigenschappen daarvan is het materiaal.

Een glazen wand

Veel mensen kiezen voor een glazen wand. Dat leidt tot een mooi open geheel en een moderne badkamer. Ook zorgt dit voor een minder opgesloten gevoel wanneer je onder de douche staat.

Het glas dat hiervoor wordt gebruikt is altijd veiligheidsglas. Dat wordt onder veel hogere temperaturen gemaakt dan normaal glas. Hierdoor is het tot wel zes keer sterker. De kans dat er ongelukken gebeuren met dit type glas is daardoor bijna nul.

Een wand van steen

Het materiaal dat je kiest voor de douchewand moet aansluiten bij de rest van de badkamer. Wanneer je tegels op de muur hebt, dan kan een stenen wand erg mooi passen bij de rest van het ontwerp. 

Vaak zijn dit wanden die de douche niet helemaal afsluiten. Hierdoor heb je een halfopen douche waar je zo in en uit kunt lopen. Het is natuurlijk ook mogelijk om dezelfde tegels te gebruiken voor de wand zelf. 

Een douchewand van acryl

In een badkamer wordt eigenlijk altijd acryl gebruikt als een van de materialen. Het is dus ook niet zo gek dat dit ook geld voor de wand van de douche. Wanneer je al acryl in je badkamer hebt, dan zorgt dit voor een modern geheel. Natuurlijk blijft persoonlijke smaak ook nog steeds een belangrijke factor. En door de grote hoeveelheid opties kun je jouw badkamer helemaal zelf samenstellen.