Regendouches in je badkamer

Het voordeel van regendouches is dat het water veel beter over je lichaam verspreid wordt. Hierdoor is het veel plezieriger om te douchen.

En douchen doe je allang niet meer alleen om jezelf op te frissen. Voor veel mensen is het ook een ontspannen bezigheid waar van genoten wordt.

Waarom een regendouche een betere ervaring levert

Een normale douchekop heeft niet zo’n heel groot bereik. Het resultaat is dat het water uit de douchekop slechts op een klein gedeelte van je lichaam terecht komt. En dat kan leiden tot koude lichaamsdelen.

Om echt te kunnen genieten van een douche moet het water over je hele lichaam verspreidt worden. En dat is precies wat je kunt doen met een regendouche. Dit type douche wordt ook wel stortdouche genoemd. Over het algemeen refereren mensen die deze term gebruiken naar hetzelfde product.

Duurzame onder de douche

Kleine druppels voor meer comfort

Een douchekop van een regendouche is in staat het water veel beter te verspreiden. Dat komt omdat een dergelijke kop het water veel beter verdeeld. De druppels die eruit komen zijn een stuk kleiner. Daardoor kun je met hetzelfde waterverbruik een veel groter gebied bestrijken. Veel mensen zijn ook van mening dat de therapeutische werking van een douche sterk verhoogd wordt wanneer er van een stortdouchekop gebruik wordt gemaakt.

Nog meer ontspannen onder de douche

In de eerste plaats heeft het nemen van een douche tot doel om je lichaam schoon te maken. Naast deze hygiënische doeleinden heeft het nemen van een douche voor veel mensen een ontspannen werking. Anderen maken gebruik van het water om ’s ochtends vroeg wakker te worden.

Maar het nemen van een relaxte douche na een drukke werkdag wordt minstens zo vaak gedaan. Een gedeelte van deze werking is psychologisch. Je kunt helemaal tot rust komen en hebt even een moment helemaal voor jezelf. Maar het heeft ook een positief effect op verkrampte spieren. En vooral in de rug, schouders en nek kan een warme douche wonderen doen.

Door de warmte van het water ontspannen de spieren en wordt verkramping tegen gegaan. Met een stortdouche wordt die effect alleen maar groter. Je bereikt namelijk een groter gebied in één keer. Bovendien kun je nog beter tot rust komen door de geweldige sensatie die je krijgt wanneer je gebruik maakt van een regendouchekop.

 

Het waterverbruik van een regendouche

Je hoort tegenwoordig steeds meer dat we uit moeten kijken met de energie die we gebruiken. Daar hoort het gebruik van water natuurlijk ook bij. Dit heeft allemaal te maken met het beschermen van het milieu.

Je zou misschien denken dat een regendouchekop niet helemaal bij dit plaatje past. Dat is gedeeltelijk waar. Want regendouches gebruiken inderdaad wel wat meer water dan een gewone douchekop. Toch is dat verschil een stuk kleiner dan veel mensen denken.

Doordat de druppels veel kleiner zijn, lijkt het alsof er veel meer water uitkomt. Tegenwoordig zijn er ook veel varianten die een ecologische functie hebben. Je kunt dan water besparen en toch gebruik maken van de voordelen van een douche met een regenstortkop.

De watervalfunctie bij stortdouches

Een aantal regendouches heeft een watervalfunctie. Het komt erop neer dat het water op zo’n manier uit de douche komt dat het doet denken aan een waterval. Sommige mensen zweren bij deze manier van douchen. Het moet daarbij wel gezegd worden dat je hierbij uiteraard veel meer water gebruikt dan bij normaal douchen. Voor veel mensen is het een functie die ze af en toe voor een paar seconden gebruiken. 

Het plaatsen van een regendouche

Er zijn twee manieren om regendouches te installeren. Je kunt de kop aan het plafond hangen, of aan de muur. Let er wel op dat een stortdouchekop hoger moet hangen dan een normale douchekop.

Tenminste, als je optimaal gebruik wilt maken van de voordelen. Het water heeft namelijk de ruimte nodig om zich goed te verspreiden. De minimale hoogte van een stortdouche is ongeveer 210 cm. Dus zelfs als je zelf niet zo lang bent, moet de douchekop behoorlijk hoog hangen.

Verschillende soorten regendouches

Een regendouche is tegenwoordig een van de standaardopties. Het spreekt daarom ook voor zich dat er behoorlijk wat te kiezen valt. Je zult je eerst moeten bedenken of je een zuinige variant wilt, of gebruik wilt maken van de volledige potentie van een stortdouche.

Als je graag gebruik maakt van de watervalfunctie, dan zul je moeten kiezen voor een douchekop die niet meteen zuinig met het water omspringt.

De stortdouche en het ontwerp van je badkamer

Natuurlijk is het uiterlijk van je badkamer ook belangrijk. De hoogte waarop een stortdouche gehangen moet worden is daarbij ook een belangrijke overweging. Het ziet er niet heel fraai uit wanneer de douchekop boven de cabine uitkomt. Voor veel mensen betekent de aanschaf van een stortdouche ook dat er een nieuwe cabine bij gekocht moet worden. Dat doen ze meestal vanuit een designer oogpunt. Maar het is ook mooi meegenomen als er geen water over de cabine heen spettert. En dat kan het geval zijn wanneer je de douche op 210 cm hoogte hangt.

De vorm van een stortdouche

Er zijn grofweg twee verschillende basisontwerpen van de stortdouchekop. Je hebt ronde en vierkante varianten. Welke voor jou het beste is, is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en smaak. Uiteraard speelt de rest van het ontwerp van de badkamer daarbij ook een rol. Vierkant staat wat strakker, en past beter bij een moderne badkamer. Als je een wat meer klassieke badkamer hebt, dan zou het goed kunnen dat een ronde douchekop bij jou beter staat.

Je moet er tevens ook op letten dat je genoeg waterdruk kunt opbouwen om optimaal te profiteren van je regendouche. Sommige kranen staan namelijk niet toe dat er meer dan een bepaalde hoeveelheid water door de kop komt. Wanneer dit het geval is, dan zul je op zoek moeten naar een kraan die een ongelimiteerde hoeveelheid water door de slang kan laten komen. Qua aansluiting zit er geen verschil tussen een normale douchekop en een regenkop.